Thursday, December 18, 2014

Čo je nové v Bratislave? (3.)

Mám problém. Nové super veci v Bratislave sa vynárajú rýchlosťou, ktorú takmer nestíham zachytávať. A to som si myslela, že toto leto bolo vysoko produktívne... To sa len pozrite, čo všetko stihlo vzniknúť za tri jesenné mesiace - dve kníhkupectvá, tri kaviarne, kvetinárstvo, dve nové miesta, kde vás dobre nakŕmia, jeden fajn projekt a jedna skvelá nová značka.

Knihy LIC - dátum otvorenia: 18. septambra 2014

Literárne informačné centrum o sebe hovorí, že sa venuje propagácii súčasnej slovenskej literatúry. Mňa akékoľvek takéto snahy tešia, lebo mám pocit, že ľudia vlastne ani nevedia, čo to je, keď sa povie súčasná slovenská literatúra. V septembri si LIC otvorili malé kníhkupectvo na námestí SNP, kde odvtedy každý mesiac organizujú rôzne stretnutia s autormi a autogramiády. Mám pocit, že akcie takéhoto charakteru sa objavujú ako huby po daždi, Martinus a Foxford na čele s Jankou Šlinskou boli asi priekopníci, ktorí ako prví začali robiť literárne akcie a teraz sú už všade a to je skvelá vec, lebo sa konečne aj na Slovensku začína literárne žiť. Každé ďalšie miesto, ktoré môže byť centrom takéhoto života je pozitívna správa pre literatúru na Slovensku.

Dobre & Dobré - dátum otvorenia: 22. septembra 2014

O tomto kúsku dobrého sveta v Bratislave ste už určite počuli. Kaviareň vznikla v priestore zadného vchodu do Starej Tržnice. Má úplne inú atmosféru ako všetky novovzniknuté kaviarenské priestory posledného obdobia - na podlahe je prenádherná dlažba, miestnosť má vysoký strop, parádne lustre a celé to má taký francúzsky feeling. Ale to nie je dôvod, prečo o Dobre & Dobré písali asi úplne všetci. Tým dôvodom je, že túto kaviareň založilo o.z. Vagus, ktoré sa venuje práci s ľuďmi bez domova a práve týmto ľuďom ponúkli možnosť zamestnať sa v Dobre & Dobré. Okrem toho, že týmto pádom má celá kaviareň strašne super myšlienku, pre vás ako zákazníka má pridanú hodnotu aj to, že páni, čo v tejto kaviarni obsluhujú by mohli vyhrať cenu za najmilšiu a najpozornejšiu obsluhu v celej Bratislave. A ešte k tomu tu majú vynikajúce bratislavské rožky! Kto ešte nebol, choďte to napraviť.


Obálka - začiatok projektu: október 2014

Obálka je krásny príklad toho ako môže byť šikovný marketingový nástroj užitočný pre obe strany - pre miesta, ktoré sa prezentujú aj pre mňa ako človeka žijúceho v Bratislave. Obálka je veľká štvorcová (prekvapivo) obálka, ktorá obsahuje programy na najbližších mesiac od všakovakých kultúrnych ustanovizní. Program kina Film Europe, KCčka, SNG, Mesiacu fotografie a čo ja viem čoho ešte všetkého. Plus je tam každý mesiac pribalená grafika od nejakého mladého slovenského umelca. A jeden ešte nakreslí niečo super na prednú stranu obálky. Obálka je zadarmo a nájdete ju na milión miestach, kuk na ich facebook, ak chcete vedieť, kde presne.

Ateliér Papaver - dátum otvorenia: 6. októbra 2014

Sem sa chystám nakuknúť od kedy toto miesto pred dvoma mesiacmi otvorili, ale ešte mi to nevyšlo. Je to pobočka kvetinárstva, ktoré už dlhšiu dobu funguje v Trnave s veľkým úspechom a teraz je aj v Bratislave. Každopádne ich výtvory sa nepodobajú ničomu, čo by ste si mohli zadovážiť v bežnom slovenskom kvetinárstve, Papaver je úplne iná liga. Ceny tomu pravdepodobne budú prispôsobené, ale raz za čas si radosť spraviť treba. Parádne kvetinárstvo nám doteraz v Bratislave chýbalo, Papaver to napravil.

Yogi's - dátum otvorenia: 13. novembra 2014

O otvorení ďalšieho obrovského nákupného centra v Bratislave by som tu nepísala. Po a, aj tak to všetci viete. Po b, nikoho to veľmi nezaujíma. ALE, s otvorením Bory Mall prišlo pre mňa extrémne pozitívne prekvapenie - kaviareň Yogi's. Yogi's sú pobočkou prešovskej kaviarne a na moje potešenie rozšírili rady kaviarní, kde vám navaria kvalitne praženú kávu cez filter. Konkrétne cez kalitu, ktorá sa považuje za najkonzistentnejší možný spôsob prípravy filtrovanej kávy. Na mlynčeku na filter majú Green Plantation. Povedali by ste si, že také už v Bratislave sú... Je ich síce málo, ale mali by ste pravdu.

No Yogi's majú ešte minimálne dva skryté tromfy, ktoré im môžu iné kaviarne závidieť. Baristu Vlada Kmeca, ktorý je jedným z top baristov v oblasti latte art - kreslenie mliečnou penou. Bol už aj majstrom Slovenska a na minuloročných majstrovstvách sa umiestnil v prvej trojke. Do šálky vám na počkanie nakreslí neuveriteľné umelecké diela. Ak neveríte, vypýtajte si v Yogi's cappuccino. Druhým veľkým tromfom je zmrzka Koun, na ktorú sme sa všetci v lete namotali a na zimu zmrzlináreň v centre zatvorili. Ľudia smútili. Ale, teraz si ju už môžeme opäť dopriať, lebo jedine a práve v Yogi's majú Kounu plnú chladničku. Ešte som vás nepresvedčila, aby ste tam šli? :)

Orbis Street Food - dátum otvorenia: 22. novembra 2014

Neviete si predstaviť, akú radosť mi spravila správa o otvorení Orbisu. Totiž, s kamarátmi celé letá riešime, kam si ísť dať v meste niečo pod zub. Na výber máme buď miesta, kde sa normálne varí, ale úplne low-cost to asi nebude alebo hipsterské kuchynské vychytávky, ktoré najmä chlapčenským žalúdkom nestačia. Teraz máme Orbis a šípim, že v lete sa tam budeme objavovať až príliš často. Orbis má zaujímavú ponuku - štyri rôzne street food jedlá zo štyroch rôznych krajín. Všetko podľa pôvodných receptov, všetko v porciách, ktoré hladný žalúdok zasýtia a všetko do 4€! Jedno z týchto štyroch jedál, ktoré majú v ponuke sú pravé belgické hranolky. Hrubé, 100% zo zemiakov, na výber zo šiestich omáčok, všetko pekne do kornútku a výsledok je neskutočný. Pokiaľ viem, sú jediní v Bratislave, čo takéto niečo predávajú. A majú aj raclette, ten vyskúšam nabudúce.


Regal Burger v Eurovei - dátum otvorenia: 3. decembra 2014

Regal Burger všetci už poznáte a máte naň názor. Mne chutí veľmi. Prečo o ňom píšem tu je to, že od začiatku decembra sú už okrem centra aj v Eurovei. Teším sa z toho úplne z rovnakého dôvodu ako z Yogi's, lebo ak sa do obchodných centier dostávajú trochu civilizovanejšie podniky ponúkajúce jedlo a kávu, tak nám svitá na dobré časy.











Kníhkupectvo KK Bagala - dátum otvorenia: 5. decembra 2014

Dámy a páni - konečne! Kali Bagala je pán, to vieme všetci, čo sa trochu zaujímame o literatúru. Ak náhodou neviete, tak je to preto, lebo tento pán sa výrazne podieľa na rozvoji súčasnej slovenskej literatúry a to tak, že každý rok organizuje literárne súťaže poviedka a báseň, v ktorých oceňuje a v zbierkach vydáva mladých autorov s veľkým potenciálom. Okrem týchto zbierok vydáva aj mnohé ďalšie knižky, ale čím je jeho vydavateľstvo výnimočné je to, že vydáva IBA slovenskú pôvodnú tvorbu. Nájdete u neho všetky diela dôležitých autorov ako sú Rakús alebo Štrpka a potom veľa mladých autorov. No a od začiatku decembra si môžete tieto knižky prísť poobzerať a pochytať do jeho maličkého, novootvoreného kníhkupectva na Laurinskej. Prosím vás, ľudia, nenakupujte v Panta Rhei, keď máme v Bratislave takéto klenoty.

Kaffeehaus Goriffee - dátum otvorenia: 12. decembra 2014

Goriffee je značka kávy, ktorá pochádza v Rwandy, na Slovensko ju dováža a praží Erik Šimšík. Teraz má táto pražiareň už aj svoju vlajkovú loď. Vždy ma teší, keď má nejaká pražiareň svoju vlastnú kaviareň, lebo viem, že tam dostanem ich kávu presne takú, ako chcú, aby chutila a to, ako daná kaviareň vyzerá mi istým spôsobom komunikuje, akým spôsobom sa daná pražiareň chce prezentovať. Má to samozrejme nevýhody, keďže sa pražiarne na mlynčeku nebudú nikdy meniť. Okrem toho, Goriffee má ešte užší profil, keďže praží kávu iba z Rwandy. No je to ďalšia kaviareň, kde môžete ochutnať, kávu cez filter, myslím, že majú aeropress a V60tku. Teším sa, že alternatívy začínajú byť v novootvorených bratislavských kaviarňach štandardom, je to veľmi dobrý znak. Ešte jeden plusový bod, ktorý si Goriffee zaslúži - a to je miesto, kde sa kaviareň nachádza. Sú v Geotheho inštitúte na Panenskej ulici, asi tri kroky od zastávky MHD na Hodžovom námestí v smere do Petržalky. Dávam im like, lebo ma vždy teší, keď sa fajn kaviareň otvorí na nejakom neokukanom mieste, kde kávová kultúra môže zasiahnuť novú skupinu ľudí, ktorí v okolí žijú a pracujú.

Stagbeetlecoldbrew - začiatok predaja: január 2015

Ako posledná čerešnička na torte sa do výberu noviniek dostáva skvelá vec. Vo svete sa stala hitom najmä toto leto, na Slovensku sa začne oficiálne vyrábať a predávať od začiatku januára 2015. Máme tu totiž prvú slovenskú značku fľaškovaného cold brew. Cold brew je studená káva, ktorá sa vyrába z výberovej kávy a ide o to, že čerstvo namletá káva sa nezalieva horúcou vodou, ale studenou a necháva sa lúhovať dlhé hodiny. Potom sa následné precedí/prefiltruje a máte skvelú dobrôtku najmä na leto. Jasné, že cold brew si môže spraviť každý sám, ale toto leto sa vo veľa zahraničných kaviarňach objavili fľaškované cold brew. Tento trend sa rozhodol na Slovensku nasledovať Juraj, ktorý stojí za značkou Stagbeetlecoldbrew. Jeho cold brew má najštýlovejšie fľašky na svete a ja dúfam, že sa im bude dariť a že budúce leto tieto štýlové fľašky zaplavia všetky možné bratislavské kaviarne. Držím palce!

Na úplný záver, ak náhodou nemáte čo robiť posledné dni pred Vianocami a chcete mať vianočnú náladu, ale potrebujete sa vyhnúť vianočným trhom, tak tu sú tri miesta, kam môžete zájsť:

Stredoveké vianočné trhy na hradbách

Vianočný Dobrý Trh

Šťastné a Veselé Šafko

Nezabudnite mi v komentoch napísať, či som náhodou na nejaké super miesto nezabudla, pri takomto tempe ich vlastne nemám šancu zachytávať všetky. 

Užite si sviatky, vidíme sa v novom roku!

fotky: ja na iphone


No comments:

Post a Comment